Ook lekker zoet
Jam!

De jam van Hinkelbij
Bij de inrichting van de tuin is er rekening gehouden met de verschillende soorten fruit die jam zo lekker kunnen maken. Daardoor kunnen we nu en in de toekomst volledig gebruik maken van bessen, frambozen, aardbeien, bramen, abrikozen en vijgen van eigen teelt. 

Omdat de vraag naar onze fruitproducten nog net een maatje te groot is voor de oogst uit eigen tuin, wordt fruit nu ook deels ingekocht bij producenten uit de buurt. Zo weten we zeker dat het fruit vers is!

Hinkelbij maakt o.a. de smaken Aardbei, Aardbei-rabarber, Aardbei-munt, Gemengd Fruit, Pruimen, Vlierbessen, Peer en Kers. Afhankelijk van de jaargetijden, zijn de verschillende soorten jam te koop bij  Boerderijwinkel Koolen of aan huis.
Wat is jam nu eigenlijk?

Om jam te maken hebben we (minimaal) vier ingrediënten nodig:
  • Fruit
  • Suiker
  • Pectine
  • Ctiroensap
Fruit
het maakt niet uit welke soort fruit je gebruikt voor je jam; de ene soort zal wel wat makkelijker zijn om te verwerken dan de andere. Dit heeft allemaal te maken met het pectine-gehalte van de vrucht: hoe hoger het pectine-percentage in het fruit, hoe minder je zelf hoeft toe te voegen.

Suiker
Het toevoegen van de suiker aan de jam is niet per se gericht op het creëren van die zoete smaak. De vruchten bevatten van zichzelf al veel natuurlijke suikers (fructose) en het toevoegen van suiker wordt dan ook voornamelijk gedaan om te zorgen dat de jam lang houdbaar blijft. Voor de jam van Hinkelbij wordt halfzoete geleisuiker gebruikt, om het suikergehalte zo laag mogelijk te houden zonder de aromabalans te verstoren.

Pectine
Pectine is een verdikkingsmiddel. Het komt van nature al in fruit voor, maar dat is vaak niet voldoende voor een stevige en kleurrijke jam. Door pectine zelf toe te voegen, hoeft het fruit minder lang te koken en blijft het beter op smaak en kleur.

Citroensap
Het zuurgehalte in citroensap zorgt ervoor dat de pectine beter zijn werk kan doen. Daarnaast compenseert het ook voor de zoetigheid van de jam waardoor er een goede smaakverhouding ontstaat.

Je kunt natuurlijk altijd zelf kruiden en specerijen toevoegen om te experimenteren met smaakvariaties.
Wist je dat...
je van vrijwel alle fruit- en groentesoorten jam kunt maken?

Met het oog op de aspergetijd heeft Hinkelbij een proef gedaan met aspergejam. Smaakt heerlijk op een broodje naast een hartig (voor)gerecht, bij zowel vlees als vis!
Share by:
https://www.nederlandzoemt.nl/waarom-nederland-zoemt/?fbclid=IwAR0EEAHdhA0D7jRqhXw4HvkE7dLz7WrVZnhxucIxP7goUC_NWvmjP2ZqK3A