Fruithet maakt niet uit welke soort fruit je gebruikt voor je jam; de ene soort zal wel wat makkelijker zijn om te verwerken dan de andere. Dit heeft allemaal te maken met het pectine-gehalte van de vrucht: hoe hoger het pectine-percentage in het fruit, hoe minder je zelf hoeft toe te voegen.
Suiker
Het toevoegen van de suiker aan de jam is niet per se gericht op het creëren van die zoete smaak. De vruchten bevatten van zichzelf al veel natuurlijke suikers (fructose) en het toevoegen van suiker wordt dan ook voornamelijk gedaan om te zorgen dat de jam lang houdbaar blijft. Voor de jam van Hinkelbij wordt halfzoete geleisuiker gebruikt, om het suikergehalte zo laag mogelijk te houden zonder de aromabalans te verstoren.
Pectine
Pectine is een verdikkingsmiddel. Het komt van nature al in fruit voor, maar dat is vaak niet voldoende voor een stevige en kleurrijke jam. Door pectine zelf toe te voegen, hoeft het fruit minder lang te koken en blijft het beter op smaak en kleur.
Citroensap
Het zuurgehalte in citroensap zorgt ervoor dat de pectine beter zijn werk kan doen. Daarnaast compenseert het ook voor de zoetigheid van de jam waardoor er een goede smaakverhouding ontstaat.
Je kunt natuurlijk altijd zelf kruiden en specerijen toevoegen om te experimenteren met smaakvariaties.